WerkSter-methode
Wat is de WerkSter-methode?
De WerkSter-methode gaat uit van een holistische kijk op de voortgang van een individu. Holistisch betekent in dit geval dat we kijken naar alle kerngebieden die een rol spelen bij succesvol zijn in werk en leren. Dit zijn:
- Uitdagingen van de werknemer
- Werkspecifieke vaardigheden
- Streefdoel en motivatie
- Sociale vaardigheden voor werk
- Basisvaardigheden
- Stabiliteit
- Werkvaardigheden
Hoe gaan we te werk?
In een eerste gesprek brengen we samen de coachbehoefte in kaart: wat verloopt nu moeizaam en wat gaat er al goed? Waar wil de persoon naartoe werken en welke acties en hulp zijn daarvoor nodig?
Wat is het toekomstbeeld?
Als blijkt dat iemand door kan groeien, bieden we in samenwerking met het UWV jobcoaching aan. Ook met een (licht) verstandelijke beperking kan dit. Dan bieden we via een alternatieve weg jobcoaching aan, bijvoorbeeld bij Het Oude Tolhuis.
Hoe monitoren we de voortgang?
Gezamenlijk vullen we zo vaak als nodig de WerkSter in. Hierbij voeren we open discussies, kijken we naar sterke en zwakke punten en stellen we actieplannen op. De resultaten zijn vervolgens makkelijk deelbaar en altijd bespreekbaar. Voor het goed werken van de WerkSter is een veilige en plezierige werkomgeving essentieel. Daarom monitoren we ook de werkcultuur en sfeer in het team.
Extra: monitoring zingevingsthema’s
In samenwerking met Buro Waai, dat organisaties en individuen begeleidt naar zinvol werken, monitoren we daarnaast de voortgang van elk kerngebied aan de hand van twaalf zingevingsthema’s.
Individuele Rehabilitatie Benadering (IRB)
Wat is de IRB-methode?
De WerkSter-methode heeft als doel om mensen met afstand tot de arbeidsmarkt op maat te ondersteunen. De benadering is, net als de WerkSter, gericht op het dagelijks functioneren van de werknemer op het gebied van werken én alle andere levensgebieden.
Essentiele kenmerken
Essentiële aspecten van deze benadering zijn:
- Aanbod met een toekomstvisie, zodat de werknemer ergens naartoe werkt;
- Praktische ervaring opdoen, om die vervolgens in de praktijk te brengen;
- Begeleiders die motiveren, mede door interesse te tonen en rekening te houden met de (on)mogelijkheden van de werknemer;
Het werk zelf is van minder belang dan het sociale aspect en het krijgen van de juiste begeleiding.
Maatstaven rehabilitatie
Het aandeel van de werknemer is groot bij deze benadering. De werknemer krijgt te maken met autonomie, betrokkenheid en zelfsturing als het gaat om zijn eigen proces. Er zijn twee maatstaven:
- Mate van succes (positieve resultaten volgens de omgeving)
- Mate van tevredenheid (positieve resultaten volgens het individu)
Kwaliteitsbewaking
Lees hier meer over hoe we de kwaliteit van onze zorgverlening bewaken, waar cliënten terecht kunnen voor ondersteuning bij het vinden van hulp en hoe we omgaan met klachten.
Kwaliteit van onze dienstverlening
De werknemer staat centraal in ons uitgangspunt en in ons aanbod. Wij kijken naar de mens en focussen ons op hun ontwikkeling. De mening van onze werknemers, die zorggebruiker en ervaringsdeskundige zijn, zijn wat ons betreft het belangrijkste uitgangspunt om de kwaliteit van onze dienstverlening te toetsen en te verbeteren.
Deze kwaliteit toetsen we door het organiseren van een werknemersraad binnen Het Oude Tolhuis en door jaarlijks de ervaringen van onze werknemers te meten aan de hand van een door een externe partij afgenomen enquête. Zo krijgen we eerlijke feedback op onze gegeven diensten, die we vervolgens kunnen gebruiken voor het verbeteren van onze organisatie. We maken gebruik van instrumenten die in het kwaliteitskader gehandicaptenzorg worden voorgesteld.
Kwaliteit van begeleiding
Het begeleiden van onze doelgroep vereist, naast de nodige bevoegdheid, een aantal kwaliteiten. Wij kijken bij het aanstellen van begeleiders dan ook naar de mens achter de begeleider, de mogelijkheden tot leren en (zelf)reflectie, energie en motivatie. Begeleiders die niet kijken naar de beperkingen en problematieken van een mens, maar juist kijken naar de talenten en mogelijkheden.
Tevens verwachten wij van onze begeleiders dat ze een actieve rol aannemen en mensen stimuleren om zich te ontwikkelen. We bieden zowel onze begeleiders als horecaprofessionals cursussen en opleidingen aan om zichzelf te ontwikkelen. Iedereen in Het Oude Tolhuis leert: individueel, als team en van elkaar. Daarnaast is er opleidingsbudget om de deskundigheid te bevorderen.
Zowel de managers als begeleiders hebben een maandelijkse intervisie om een constante verbetering van kwaliteit te kunnen waarborgen. Tevens is deze intervisie bedoeld om in een veilige omgeving van elkaar te kunnen leren en ervaringen te delen. Van elke begeleider wordt voor indiensttreding een verklaring omtrent gedrag gevraagd (vog).
Kwaliteitsrapport
Jaarlijks levert de stichting waar Sociaal Opbouw nauw mee samenwerkt op het gebied van dagbesteding een kwaliteitsrapport, waarin we vertellen over de ervaren kwaliteit van onze dienstverlening.
Klachtenregeling
Overal waar mensen met elkaar omgaan, gaat weleens iets mis. Hoe vervelend wij het ook vinden, er kan zich een probleem voordoen waar men onderling niet uitkomt. Wij vinden het belangrijk om deze gevoelens van onvrede, klachten en opmerkingen te horen. Zo kunnen wij leren andermans ervaringen en onze zorg en dienstverlening verbeteren. Hiervoor stellen we een extern klachtenfunctionaris aan en is er een klachtenregeling, zodat onze werknemers de mogelijkheid hebben tot het indienen van een klacht.
Clientenvertrouwenspersoon onvrijwillige zorg
Bij Het Oude Tolhuis bieden we alleen vrijwillige zorg. Vanuit dit uitgangspunt worden cliënten voor onze (arbeidsmatige) dagbesteding geworven en opgeleid. Mocht onze ondersteuning anders worden ervaren, dan kan de Wet zorg en dwang van toepassing zijn. Mocht een werknemer de indruk hebben dat zij of hij iets moet, maar niet wil, of iets wil, maar niet mag, dan horen wij dat uiteraard graag, omdat dat niet overeenkomt met onze visie op leren en ontwikkelen. Cliënten en/of vertegenwoordigers hebben recht op ondersteuning van een cliëntenvertrouwenspersoon Wet zorg en dwang (Cvp-Wzd).

Onafhankelijk clientondersteuner
Iedereen kan hulp krijgen van een onafhankelijk cliëntondersteuner. Het vinden van passende zorg en ondersteuning kan ingewikkeld zijn. Er zijn verschillende manieren om cliëntondersteuning te krijgen.
Via het zorgkantoor
Als je een Wlz-indicatie hebt, kan je terecht bij een cliëntondersteuner via het zorgkantoor. Het zorgkantoor levert zelf ondersteuning en heeft afspraken met organisaties voor cliëntondersteuning.
Via de gemeente
Je kan terecht bij een cliëntondersteuner via de gemeente als je hulp en advies nodig hebt op het gebied van zorg en ondersteuning, jeugdhulp, participatie, onderwijs, welzijn, wonen, werk en inkomen. De gemeente kan je in contact brengen met cliëntondersteuning.
We werken samen met:
Dagbesteding bij Sociaal Horeca
Lees hoe we iedereen waarde laten toevoegen en laten leren.
Maak een afspraak
Direct een afspraak maken, benieuwd naar de mogelijkheden of heb je een andere vraag? Vul onderstaand formulier in, stuur een e-mail naar info@sociaalopbouw.nl of bel 06 36 247 385, dan helpen we je verder.
Onze Impactmethode
Om impact te maken, werken we volgens bepaalde methodes en principes. Nieuwsgierig?